Vasútkiállítás a Skanzenban

A vasút fénykora – A vidék modernizációja címmel nyílik interaktív kiállítás május 27-én a Skanzenben. A tárlat rengeteg érdekes és izgalmas dolgot mutat be a vasút magyarországi kezdeteitől napjainkig. A látogatók megismerkedhetnek olyan különleges vasúti eszközökkel, mint például a krampács, de megtudhatják azt is, hogy Magyarországon először 1827-ben a Pest-Kőbánya vonalon próbálták ki a lóvasúti technikát. Lesznek díszes, nagyalakú papírjegyek, amik az 1800-as években voltak forgalomban, és az is kiderül, hogy annak idején mennyire precíz és pontos volt a menetrend.

A kiállításhoz kötődően május 28-29-én Vasutas hétvégét tart a múzeum. Ez alatt a két nap alatt kipróbálhatják magukat a látogatók a 19. századi vasutas bőrébe bújva, megismerkedhetnek ma már kuriózumnak számító vasúti kocsikkal, és a jól ismert MÁV szignál mellett csemegézhetnek a különböző vonattípusok zenéi között. A restibe betévedők pedig megtudhatják, hogy a bécsi szelet mellett mely ételek terjedtek el hazánkban a vasúti vendéglátásnak köszönhetően.

A kiállítás apropóján blogot indított a Skanzen tudományos titkára, dr. Sári Zsolt. A fiatal muzeológus nem csak elsősorban a tárlatról, hanem egy készülő kiállítás háttérmunkáiról is ír, fiatalos, pörgős stílusban. Akik követik a netes naplót, mindent megtudhatnak egy kiállítás alapötletétől kezdve a „kiállítás szövegelésén” keresztül a műtárgy rehabilitációig. De lesz még szó kulturális recyclingról, különös tárgyakról és régi dokumentumokról, a klasszikus és modern elemek keveredéséről. A blogot nem csak vasút szerelmeseinek ajánljuk, hanem mindenkinek, aki online is szeretne a kiállítások, múzeumok útvesztőiben barangolni.
És hogy egyáltalán miért kezd el blogolni egy kurátor? A válasz itt olvasható: www.skanzenkurator.blog.hu.

(Forrás: Skanzen.hu)

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .