Állomásépület MÁV-osítása

Sokszor elgondolkoztál már, kedves olvasó, hogyan csinálj magyar asztalodra MÁV típusépületet? Megoldás lehet egy létező makettépület átfestése, átalakítása. Induljunk ki például az Auhagen 11413 számú állomásépületéből. Ebből 2 épületet is csinálhatunk, akár egy I. osztályút és egy III. osztályút, akár 2db II osztályút. Tőlem most egy  I osztályú és egy III. osztályú épületet fogtok látni.

Hogyan is kezdjünk hozzá? Kétféle lehetőség van. Lehet sárga alapú és fehér alapú az épület.  Én a sárgát választottam. De azért leírom a fehér változat elkészítésének módját is. Sárgánál a falak sárgák. Én a RAL 1028 festéket választottam. Ez jó az épület színének és Volán busz festésének is megfelel. (Kettő a egyben.) Az ablakok külső díszkeretét az öntőformáról le kell választani, csiszolni és utána fehérre kell festeni. Valamint ne felejtsük el a keretek felső részéről a plusz díszeket leválasztani, amire nekünk nem lesz szükségünk.

Óvatosan,  távolról kell a festékszóróval fújni, 40-50cm-ről, különben elfújja a festendő tárgyakat. Ugyanígy fehérre kell festeni a az épületen végigfutó díszcsíkot és a sarkokat lezáró díszköveket. Az ablakok belső keretét érdemes zöld színre festeni, úgyszintén a tető végeinél megtalálható léceket. Mindent két rétegben érdemes festeni, hogy tartós legyen. Az I. osztályú állomásépületnél középen van a széles, orommal felénk néző központi rész, általában maga a váró. Két oldalt pedig egy kisebb rész az állomási személyzetnek. Mint látjuk a modell két orommal felénk néző épületrészt és a kettő között két kisebb épületrészt tartalmaz. Mi viszont a két kisebb részt a nagy épület két oldalára rakjuk. Így viszont marad egy nagy épület. Na abból lesz a III. osztályú épület, melyet inkább kisebb, mellékvonali állomásokon, vagy fővonali megállókban alkalmazhatunk. Még két dolgot kell átalakítani az épületen. Először is a tetőt ketté kell vágni, de nem lesz megfelelő hosszúságú a két külön álló épületrésznek. De ez nem is gond. Nézzük meg ezeket a rövid oldalakat. Nem szimmetrikusak. Mérjük le az ablakok és a széle közti távolságot. Legyen mindkét irányba ugyanakkora a fal, a felesleges kb. 3-4mm-t éles sniccerrel vágjuk le. Ne feledjük, ez pont az az oldala falnak, a letörés van az illesztéshez. Ezt  a vágás után újra ki kell alakítanunk, hogy összepasszoljanak az elemek. Érdemes először a sík falelemekbe berakni az ablakokat, azokra az üveget és csak utána összeragasztani magát az épületet. A kéményeket is érdemes átfesteni, ne olyan szürkék legyen, inkább tégla színűek.  Azt hiszem, mindent leírtam, indulhat az épületek összeállítása.

És mit is kell változtatni, ha fehér falú épületet akarnánk? Nos, a falak értelemszerűen fehér lennének. Az ablakok körül díszkeret vörös, tégla színű. Ugyanígy  téglaszínű a falon végigfutó díszcsík és a sarkokat lezáró téglasor is. A belső ablakkeretet nem kell átfesteni, az tökéletes úgy, barnán. Még egy dolgot kell átfesteni, a kéményt.

Sok sikert az átfestéshez, összeállításhoz. (Képek később egy galériában.)

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .