Kezdetek – A tervezés (1. rész)

Legelőször gondolkozzunk el azon, mekkora terepasztalt is szeretnénk, ugyanis a rendelkezésre álló tér meghatároza, melyik méretarányt is válasszuk. 1,5m x 1,5m kell minimum egy kör vagy ovális alakú H0-s asztalhoz.  Ennél kisebb helyre ajánlottabb inkább a TT, vagy az N arány. Ha eldöntöttük melyik méretarányban fogunk dolgozni, tervezzük meg a vágányhálózatot, és hogy mekkora is lesz az asztal mérete. Gondolkozzunk el azon, milyen járművek fognak futni a síneken, mert a hosszabb mozdonyok, (4-6 tengelyes villamos dízel, és a gőzösök sem) fognak futni a kis íveken, azokon kisiklathatjuk őket még kis sebességgel is, valamint a hosszú személykocsik belógásai is furán nézhet ki. Lehetőleg használjunk nagy íveket, ha fővonalat modellezünk, de ha iparvasutat készítünk kis tolatómozdonyokkal, akkor használhatjuk a kisebb íveket is.

2 hozzászólás

  1. Az asztal rövidebb oldala lehet akár 100 cm is, a standard legkisebb ívsugarak (pl. ROCO R3) általában 50 cm alattiak, ezeken garantáltan jól futnak a 6 tengelyes mozdonyok is. A „belógás” sokszor tényleg nem szép, de az íveket eldughatjuk alagutakba, lásd pl. Paksinuti örökbecsű asztalát.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .