Modellfa gyomokból

Fákat sok mindenből lehet csinálni terepasztalunkra, ennek ellenére részesítsük előnyben a természetes anyagokat! Ősszel egy séta alkalmával rengeteg gyomnövényt be tudunk gyűjteni, amelyek alkalmasak céljainkra! Csak nyitott szemmel kell járnunk a mezsgyén, az erdőben.
Ezeket a gyomokat vigyük haza, hagyjuk teljesen megszáradni, például a radiátoron! A megszáradt növény rendszerint nagyon törékeny, ezért ez ellen tenni kell valamit. Több eljárás közül íme egy:
Víz, glicerin és festékhígító (nem kell a legtisztábbnak, és legdrágábbnak lennie) 1:1:1 arányú keveréke. A glicerint aránylag drágán illatszerboltokban árulnak, olcsóbban vegyszerboltokban tudjuk beszerezni. Körül-belül 30 percre mártsuk bele a növényeket, majd több réteg újságpapíron hagyjuk megszáradni őket. A keverékbe keverhetünk megfelelő zöld festéket is – fapác, anilinos ruhafesték, stb. -, hogy növényeink azonnal  megfelelő színt kapjanak. Ezen még később tudunk változtatni.
Fontos, hogy jól szellőző helyiségben dolgozunk! Használjunk gumikesztyűt!
A növények szép alapszínt kapnak, és nagyon rugalmasak lesznek. Az oldatot eltehetjük későbbre, ha ismét szükségünk lesz rá. Hasonlóan impregnálhatunk mohát is, ami nagyon univerzális alapanyag  a modellnövényzet számára.
Vegyük elő a már impregnált, azaz rugalmas gyomnövényeket, válasszunk ki egy fának való mennyiséget, fogjuk őket csokorba. Ha kell, ollóval vágjuk le a felesleges ágakat, vagy akár be is tűzhetünk egyet-egyet a hiányzó helyekre. Amennyiben tetszik a fa koronája,  akkor kenjük be a törzset latex, vagy más vízbázisú ragasztóval, és csavarjuk be a fa törzsét WC papírral, vagy papír törlővel! Annyi ragasztót használjunk, hogy a papír rétegeken átitatódjon, esetleg kívülről kenjük át még egyszer! Ha a ágak nem akarnak tartani, akkor csavarhatunk a törzsre néhány menet vékony huzalt. Ügyeljünk, hogy a papír rétegeken  ne látszódjon át a drót! Ez után hagyjuk a fát megszáradni!
Száradás után keverjünk ki egy kis tégelyben gipszet latex-szel vastag péppé! Ezzel az anyaggal kenjük át a fatörzset, és a vastagabb ágak alsó részeit. A pép nagyon szépen utánozza a fa kérgét. Száradás után kezdhetjük a festést! A fa koronáját fújjuk be a zöld és a barna színek árnyalataival. Ezt a munkát ajánlatos a szabadban végezni. A festendő felület ne legyen közelebb 40cm-nél a festékszóróhoz, hogy a festékcseppek már félszárazon érjék a koronát. Figyeljünk a jó színkombinációra!
Ezután a törzset fessük ecsettel zöldes barnára! A szín függhet a  modellezni kívánt fától!
Ha tavaszi virágos fát akarunk készíteni, akkor most vegyünk elő hajlakkot, és szórjuk be eléggé vastagon a koronát! Majd a virágok színével egyező szóróanyaggal, fűrészporral utánozva a virágokat szórjuk be a koronát! A kevesebb jobb, a felesleget azonnal rázzuk le egy dobozba vagy tálba! Ami fenn maradt, rögzítsük egy második réteg lakkal. Ugyanígy a leveleket is imitálhatjuk, ha az eredeti gyomnak nincs ilyen struktúrája. Ebben az esetben az ágakra zöld fűrészport szórjunk.
Ha öregebb fáról van só, akkor fújjunk egy igen finom zöld réteget a törzs „északi” oldalára. De ezt ne felejtsük el a többi ilyen fán sem, hiszen a terepasztalnak mindig ugyanaz az „északi oldala”.
Ezzel el is készült a fa!
Takács Eugen

Fákat sok mindenbõl lehet csinálni terepasztalunkra, ennek ellenére részesítsük elõnyben a természetes anyagokat! Õsszel egy séta alkalmával rengeteg gyomnövényt be tudunk gyûjteni, amelyek alkalmasak céljainkra! Csak nyitott szemmel kell járnunk a mezsgyén, az erdõben.
Ezeket a gyomokat vigyük haza, hagyjuk teljesen megszáradni, például a radiátoron! A megszáradt növény rendszerint nagyon törékeny, ezért ez ellen tenni kell valamit. Több eljárás közül íme egy:
Víz, glicerin és festékhígító (nem kell a legtisztábbnak, és legdrágábbnak lennie) 1:1:1 arányú keveréke. A glicerint aránylag drágán illatszerboltokban árulnak, olcsóbban vegyszerboltokban tudjuk beszerezni. Körül-belül 30 percre mártsuk bele a növényeket, majd több réteg újságpapíron hagyjuk megszáradni õket. A keverékbe keverhetünk megfelelõ zöld festéket is – fapác, anilinos ruhafesték, stb. -, hogy növényeink azonnal  megfelelõ színt kapjanak. Ezen még késõbb tudunk változtatni.
Fontos, hogy jól szellõzõ helyiségben dolgozunk! Használjunk gumikesztyût!
A növények szép alapszínt kapnak, és nagyon rugalmasak lesznek. Az oldatot eltehetjük késõbbre, ha ismét szükségünk lesz rá. Hasonlóan impregnálhatunk mohát is, ami nagyon univerzális alapanyag  a modellnövényzet számára.
Vegyük elõ a már impregnált, azaz rugalmas gyomnövényeket, válasszunk ki egy fának való mennyiséget, fogjuk õket csokorba. Ha kell, ollóval vágjuk le a felesleges ágakat, vagy akár be is tûzhetünk egyet-egyet a hiányzó helyekre. Amennyiben tetszik a fa koronája,  akkor kenjük be a törzset latex, vagy más vízbázisú ragasztóval, és csavarjuk be a fa törzsét WC papírral, vagy papír törlõvel! Annyi ragasztót használjunk, hogy a papír rétegeken átitatódjon, esetleg kívülrõl kenjük át még egyszer! Ha a ágak nem akarnak tartani, akkor csavarhatunk a törzsre néhány menet vékony huzalt. Ügyeljünk, hogy a papír rétegeken  ne látszódjon át a drót! Ez után hagyjuk a fát megszáradni!
Száradás után keverjünk ki egy kis tégelyben gipszet latex-szel vastag péppé! Ezzel az anyaggal kenjük át a fatörzset, és a vastagabb ágak alsó részeit. A pép nagyon szépen utánozza a fa kérgét. Száradás után kezdhetjük a festést! A fa koronáját fújjuk be a zöld és a barna színek árnyalataival. Ezt a munkát ajánlatos a szabadban végezni. A festendõ felület ne legyen közelebb 40cm-nél a festékszóróhoz, hogy a festékcseppek már félszárazon érjék a koronát. Figyeljünk a jó színkombinációra!
Ezután a törzset fessük ecsettel zöldes barnára! A szín függhet a  modellezni kívánt fától!
Ha tavaszi virágos fát akarunk készíteni, akkor most vegyünk elõ hajlakkot, és szórjuk be eléggé vastagon a koronát! Majd a virágok színével egyezõ szóróanyaggal, fûrészporral utánozva a virágokat szórjuk be a koronát! A kevesebb jobb, a felesleget azonnal rázzuk le egy dobozba vagy tálba! Ami fenn maradt, rögzítsük egy második réteg lakkal. Ugyanígy a leveleket is imitálhatjuk, ha az eredeti gyomnak nincs ilyen struktúrája. Ebben az esetben az ágakra zöld fûrészport szórjunk.
Ha öregebb fáról van só, akkor fújjunk egy igen finom zöld réteget a törzs „északi” oldalára. De ezt ne felejtsük el a többi ilyen fán sem, hiszen a terepasztalnak mindig ugyanaz az „északi oldala”.
Ezzel el is készült a fa!

Takács Eugen

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .