Dioráma építés #1 – A kezdetek

Fotó: 24.hu

Biztos benned is felmerült már, hogy építs valami igazán jó, vagy látványos alapot, amin fényképezheted a mozdonyaid, vagonjaid.
Gondoltál már arra, hogy egy diorámán, életképen jelenítsd meg, és azon készüljenek a képek? Igen?! Akkor tarts velünk! Új sorozatunkban egy diorámát fogunk elkészíteni.

Első lépés, hogy tervezzük el, mint és hogyan szeretnénk megjeleníteni. Itt most egy interneten talál kép alapján fogok elkészíteni egy életképet. Ez pedig a Vál-Völgyi (felcsúti) kisvasútról készült, a 24.hu weboldalán találtam. (Semmi politika, egyszerűen csak megtetszett.) A képen a vonat egy ívben és bevágásban halad, felette egy híddal. Tökéletesen alkalmas lehet így akár egy egész vonat fényképezésére is. Persze nem kell, hogy kisvasútként építsük meg, lehet normál nyomtávú is. Lényeg egyedül az ihlet, ami hozzásegít az elképzelés megvalósításához. Én a fenti képet picit tovább is gondoltam. A bevágás a vonat haladási iránya szerint a felüljáró után nem sokkal megszűnik, illetve kibővül, és egy állomásra érkezhetne meg a szerelvény.

Ha eldöntöttük, mit valósítunk meg, számoljuk ki, mekkora helyre van szüksége, és vagy vágassunk, vagy vágjunk magunk egy megfelelő alapot fából. Ez jelen esetben lehet rétegelt lemez, vagy OSB lap is. Én egy 63x36cm-es darabot fogok használni. Következő részben megnézzük, milyen alapanyagok kellenek, és elkezdjük az építést az első lépésekkel.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .