Dioráma #3 – Vágányfektetés

Mai részben vágányfektetéssel folytatjuk a dioráma építését.

Az ív berajzolása az alapra.

Első lépésben vegyük elő a flexibilis sínünket, valamint a rajzszögeket, vagy gombostűket. Tegyük le az alapra a sínt, és a gombostűket beszúrva rögzítsük az íves sínt, majd rajzoljuk meg az ívet az alapra a sín alakját követve. Ha ezzel elkészültünk, vegyük le a sínt. A parafatekercsből vágjunk le egy méretaránynak megfelelő (jelen esetben 4cm) szélességű csíkot, majd ragasszuk faragasztóval az ív mentén az alapra. Rögzítéshez itt is használhatunk gombostűket. Érdemes lesúlyozni a parafacsíkot a ragasztás idejére. Várjunk legalább 1-2 órát a ragasztó megkötéséig.
Ha a csík rövid lenne, vágjunk újabb darabot, és illesszük az előzőhöz, és rögzítsük a korábban leírtak szerint. A leragasztott parafacsíkra következő rétegben egy keskenyebb darabot illesztünk, hogy kialakuljon a töltés alakja. (Jelen esetben 3,5cm széles a második réteg.)

Sínfektetés után világítás próba


Ha készen vagyunk a két réteggel, akkor következhet a sín lefektetése. Mielőtt a sínt lefektetnénk, döntsük el, szeretnénk-e valamennyire működtetni rajta vonatainkat, pl kocsivilágítást, vagy mozdony fényszórót bekapcsolni. Ha igen, most forrasszuk a sín aljára az áramot bevezető drótokat. Legjobb, ha középen vezetjük ki a vezetékeket, így fog a legkevésbé látszódni.
A sínt ezután rögzíthetjük akár szintén parafaragasztóval, vagy akár kétoldalú ragasztóval az alaphoz.
Folytatásban terepet építünk.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .