Hogyan készítsek sziklát, hegyet?

Nem régen hangzott el ez a kérdés. Hogyan is kellene sziklát, vagy hegyet készíteni az asztalra? Több módszer is van rá, ki erre, ki arra esküszik. Egy biztos, gipszből kiönteni az egészet hiba, mivel túl nagy lesz a súlya. Na de akkor hogyan?

  1. Papírból. Lazán gyűrjük össze a papírt,készítsünk nagy papírgalacsinokat régi újságokból,  hipermarketek katalógusaiból. Ezeket áztassuk enyvbe, vagy tapétaragasztóba, majd tegyük az asztal megfelelő pontjára, és alakítsuk ki a hegy elnagyolt formáját. Következő lépésben ragaszthatunk rá újabb papírdarabokat, (de most már nem összegyűrve, hanem kilapítva,) ezzel kialakítva a végső formát, a terepet. Ezek után megvárhatjuk a száradást, javíthatjuk még a terep kialakítását, és újabb száradás után következhet egy alap szín felfestése, attól függően, milyen végső talajtakarást alkalmazunk. Fű, bokor esetén zöld, ha csak föld, akkor ugye barna, vagy sziklás, köves talaj esetén szürke. Végül következhet a talaj kialakítása, fűszórás, bokrok, fák elhelyezése.
  2. Falapból vagy kartonpapírból készült lapok függőleges elhelyezése. A lapok lényegében derékszögű háromszögetek formáznak, melynek hosszabbik oldaluk a hegy domborzatának megfelelően ívesre van vágva. Ezekre az ívekre fektethetünk vastagabb, nagyobb papírlapokat, (pl postai barna csomagolópapír,) esetleg szélesebb hungarocell csíkokból is kialakíthatjuk a hegy formáját.A hungarocell-t érdemes formára is faragni, a papírnál erre már nincs szükség. Száradás, kötés után itt is következhet a talaj kialakítása a fenti módszer szerint.
  3. Hungarocell darabokból a hegy formájának kialakítása, ahogy korábban az újságpapírral történt. A finomabb domborulatokba tehetünk kisebb hungarocell darabokat, amit akár pontosan formára is faraghatunk, vagy a finomabb íveket, domborulatokat kialakíthatjuk papírcsíkokkal is, vagy nedves gipszpólyát fektethetünk rá. Ezek után megint elkezdhetjük a talaj kialakítását a korábban említett módon.
  4. Dróthálóból, úgynevezett csirkehálóból is kialakíthatjuk a domborzatot majd erre nedves gipszpólya fektetésével kapjuk meg a kívánt egybefüggő talajt. Nagyobb méret esetén érdemes a hálót több helyen megtámasztani, az asztalhoz rögzíteni.
  5. Vagy akár purhabból is elkészíthetjük a hegy alapját. Itt a purhab kinyomása után várnunk kell, mivel a kötési idő alatt még jócskán tágul. Ezután ízlésünknek megfelelő domborzatot faraghatunk belőle. És ismét jöhet a talaj kialakítása.

Ha a hegy alatt van esetleg alagút, amin a vonat áthalad, akkor érdemes úgy elkészíteni, hogy vagy az egyik irányból (hátulról) legyen hely benyúlni, vagy leemelhető legyen, hogy egy esetleges műszaki hibánál, vagy vonatsiklásnál hozzáférhessünk az alagútban húzódó vágány(ok)hoz. Jó munkát kívánok!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .