Mozdonyfülke világítás

Régóta gondolkoztam már azon, hogy kapcsolható fülkevilágítást teszek egy mozdonyba, hát most akkor végre itt volt az alkalom. Adott egy digitálisan előkészített Fuggerth gyártmányú GySEV V43. Na de hogyan is fogjunk hozzá? Nézzük meg, mely funkciókimeneteket nem használ a mozdony. Az F1 funkciót pl. nem használjuk általában. Ez a zöld kábel, a foglalat 3. lába. Van a dekóderen egy lila színű kábel, ami egyik vége szabadon van, nincs bekötve. Ez lesz a másik funkciógomb, az F2. Kell még nekünk a közös, a 7. láb, a kék színű vezeték.

A két fülkébe 1-1db SMD LED kerül. Ezekhez a közös lábra forrasztottam egy megfelelő 690Ohm-os szintén SMD ellenállást. Ennek a másik oldalára forrasztottam egy vezetéket, ez ment a LEDek negatív, katód lábaira. Aztán az egyik LED pozitív oldalára a zöld, a másik LED pozitív oldalára a lila vezetéket forrasztottam rá. Ezek után a LED aljára egy pici kétoldalas ragasztót tettem, majd beragasztottam a fülke tetejébe. Ezek után már az F1, F2 funkciógombokkal lehet külön külön kapcsolni a két fülke világítását. Mindkettő fülkében fel lehet kapcsolni, bár ekkor nem fognak teljes erővel világítani, és ez ugye nem is élethű. Inkább maradjunk az egyenkénti világításnál.

Ugye nem nagy ördöngösség? Mégis teljesen egyedi modellünk lehet fillérekből. Jó munkát!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .