Karácsonyi ötletek

Elmúlt a karácsony a maga civilizációs maradékával. Valaha csak kiszáradt fákkal gyűlt meg a bajunk ma már egyéb maradék is akad, ilyenek az egyszeri használatra szánt elektromos fényfüzérek illetve ezek tartozékai.

Ma már a kínai piacoktól kezdve az élelmiszerboltokig mindenki hatalmas kínálattal próbálja meggyőzni a nagyérdeműt. Az árak is olyan mélyre süllyedtek, hogy mi vasútmodellezők csak tátott szájjal számolgatjuk, hogy egy igazi modellizzó árának a feléért, negyedéért kaphatunk felfűzve apró izzókat sok esetben foglalatokat is.
Karácsony után meg csodálkozunk, hogy az izzók fele nem világit és amilyen pechünk van, csereizzó nincs, vagy ha van, akkor olyan árban, hogy azért egy egész füzért kaphatunk.
Még értékesebb maradékra bukkanhatunk, ha villogó csillogó füzérek között keresgélünk. Ezekhez rendszerint egy vezérlőegység is tartozik, amelyik egy vagy több  algoritmus szerint villogtatja az égők egy részét. Ezekhez szintén nagyon nehéz tartalék izzókat szerezni, így egy idő múlva már csak néhány égőcske pislog a láncban. Ez az optimális állapot a számunkra.

Először is vizsgáljuk meg a vezérlőegységet. Ezek a láncok nagy többsége trafóval csatlakozik a hálózathoz, amennyiben nem, akkor számunkra nem ér az egész semmit.
A dobozka másik végén meg az egyes izzóáramkörök csatlakoznak a vezérlőegységhez.
A jobb minőségű dobozokon valamilyen csatlakozó van, így a füzér leválasztható a meghajtó egységről.
Amennyiben nem akkor ezt magunknak kell megcsinálni. Szerezzünk egy megfelelő csatlakozó konnektort  – amennyiben pl. 5 huzal megy a dobozból akkor egy  5 pólusú DIN csatlakozópár lesz a legolcsóbb megoldás. Ha ettől több akkor pl. egy 9 pólusú DB csatlakozópárral oldhatjuk meg a feladatot.. Ilyen csatlakozókat olcsón valamelyik alkatrészboltban tudunk beszerezni.

Most próbáljuk kibogozni a lámpafüzér vezetékeit. Rendszerint a 2-4 áramkörnek az egyik vége közös. Ezt a kábelt jelöljük meg, majd vágjuk ej a huzalokat kb. 10 cm-re a doboztól. Forrasszuk a közös vezetéket a csatlakozónk 1-s pólusára a többit meg a szomszéd pólusokra.
A füzért most tegyük félre abból esetleg az izzók hasznosíthatók, de mindenképpen a huzalok.
Szerezzünk egy kis 24 V-s izzót (pl. telefon izzót, vagy teherautókban használt műszerfal izzót). Forrasszunk az izzóra két vékony huzaldarabot, és a huzalok másik végét szúrjuk a csatlakozó 1. meg a szomszédos pólusba. Kapcsoljuk be a szerkezetet és vizsgáljuk meg, hogy mennyire világit az izzónk. Ha nagyon akkor kb. 20 V-ot ad a dobozkánk, ha csak éppen pislog akkor kevesebbet mint 10 V-t. Természetesen, ha van műszerünk akkor pontosan meg is mérhetjük ezt a feszültséget, vagy esetleg leolvashatjuk a trafóról. A kapcsolt kimenetek szinte mindig egyenáramúak, egy diódával vagy egy voltméterrel meg is állapíthatjuk a polaritását..

A dobozt építsük be a terepasztalba, és az egyes áramköröket terjesszük ki a modellházak, reklámfeliratok megvilágítására . A kimenetek rendszerint kb. 100-300 mA-rel terhelhetők, ezt vegyük figyelembe amennyiben  hagyományos égőket kívánunk felhasználni. A modernebb LED-ekkel nem igen tudjuk túlterhelni a kimeneteket (lásd a képet:)

aramkor

A LED-ek száma a kimeneti feszültségtől függ. A D7-es Greatzhidat el is hagyhatjuk, ha ismerjük a kimeneti feszültség polaritását. A LED-k darabonként kb. 2-3V feszültséget igényelnek, igy annyit köthetünk egy sorba amennyi a kimeneti feszültség (pl. 12 V esetén 5 – 6 darabot). A LEDek színeit keverhetjük csak vigyázzunk hogy egyforma legyen az áramigényük. (Vannak kis áramú LED-ek 3-5 mA-t igénylőek, és az olcsóbb 20 – 30 mA-es típusok). Egy kimenetre több hasonló áramkört is csatlakoztathatunk párhuzamosan, söt klasszikus égőket is. Amennyiben kevesebb LED-re van szükségünk mint a kimeneti feszültség akkor a különbözetet az Rx ellenállással kell kíválatni az következő képlet alapján:

Rx = (Uki-Uled)/Iled         pl. Rx= (24V-14V)/10mA => 1kOhm

Az általam használt vezérlőegységben 16 algoritmus van, és beépítettem még néhány kapcsolót is, hogy az egyes áramköröket egymástól függetlenül is kapcsolni tudjam.

Ezzel az eljárással több egymástól független áramkört alakithatunk ki és érdekes világitási effektusokat tudunk kialakitani a határokat csak a fantáziánk határozza meg.

– etwg –