Mozdony-tároló profin és olcsón

A képek 2000.12.11-én este készültek / ez egy szép hétfői nap volt- a szerk. 🙂 /. Vasárnap délután unatkoztam és eszembe jutott, hogy mi lenne, ha építenék egy ilyen „mozdony-tartót”. Sokkal jobban mutat akármelyik modell, ha nem csak a sín van alatta, hanem dioráma-szerűen egy kis tájrészletet alakítasz ki alá.

Az alapötlet az volt, hogy minél egyszerűbben hulladék és/vagy maradék anyagokból építek valamit. Egy falapra szerettem volna tenni. Mivel megfelelő fadarabot nem találtam, egy karton doboz tetejét vágtam méretre. Egy kis darab hungarocellből egy fűrészlappal kifaragtam a terepet. Maradék fűlapokból és ágyazat – alapból kivágtam a megfelelő méretű darabot és papírragasztóval felragasztottam a hungarocellre. (Fontos megjegyezni, hogy az elkészítéshez csak papírragasztót használtam!) A síndarabot (ami egy rozsdás, régi Mechano sín) megtisztítottam, felcsiszoltam a sínszálakat fényesre. Ezután rögzítettem a hungarocellhez, 3 db kis szöggel. További maradék ágyazat lapokról lekapartam a kő-utánzatot, összegyűjtöttem egy kis zacskóban. A papírragasztót vastagon ráfolyattam a sín szélére és közepére, amit szétterült, rászórtam a köveket. Egy Faller építőkészletből maradt néhány öntőrács. A barna színűből kivágtam három egyforma hosszút, ezekből kettőt megreszeltem, csiszoltam a kívánt formára, egyet pedig kettévágtam – kész is lett a két pózna a feszítőkkel. Vastag réz drótból vágtam két kis darabot, kiegyenesítettem és lecsiszoltam. Egy sodrott vezetékből kivettem 3 egyenlő hosszúságú szálat. A két rézdrót lett a vezetékek tartója, erre ráforrasztottam a 3 vékony szálat. A rézdrótokat a póznákon lévő, előzőleg belereszelt vájatokba ragasztottam. Mivel a vezetékek kissé kuszán álltak, szükség volt két feszítőre a két póznához. Ezeket is vékony szálakból készítettem, egyik végét a két kisseb barna műanyag rögzíti a talajba, a másik vége a póznák tetején van. Ezzel lényegében kész is lett a távíró-vezeték, egyszerű formában. További kiegészítések: a km-követ szintén a maradék Faller anyagokból faragtam: egy kéményt reszeltem meg és alkoholos filccel írtam rá. A sínszálak közé egy másik rozsdás vágányról leszedett szálat ragasztottam. A fűszőnyegre kis színes szivacs-darabkák kerültek, fűcsomó imitációként.

Nagyjából ennyi a recept, az elkészítési idő kb. 2 és fél óra.

Jó étvágyat! :-)))

-Tóth Csaba-

Megjegyzés: ha a képre katt akkor nagyban is megtekintheted!!!

További képek:

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .